Net Change Factory

Is Genezen beter dan Voorkomen? (de rol van veranderVermogen)

Ik ben opgevoed met de logica dat voorkomen beter is dan genezen. Het bespaart tijd en geld, het maakt het leven leuker en je bent per saldo productiever.

Dat geldt ook voor organisaties. Zo blijkt uit een onderzoek van Christian Stadler. Hij onderzocht Europese bedrijven, die al meer dan honderd jaar bestaan, succesvol zijn geëvolueerd en zich hebben aangepast aan de eisen van de tijd. Hij keek o.m. naar Shell, AEG, Glaxo, Siemens, Daimler en Lafarge. Zijn belangrijkste conclusie is, dat het langdurige succes met name is terug te voeren op de meer bescheiden managers die luisteren naar hun mensen. En zij hebben vaak een grote kennis van het bedrijf en een groot intern netwerk. Ze weten dus wat er speelt, nemen de mensen serieus en maken gebruik van de aanwezige kwaliteiten. Ze bewaren de rust en anticiperen. Zij zorgen daarmee voor een groot veranderVermogen in de organisatie. En zijn daardoor sterk gericht op het VOORKOMEN in plaats van GENEZEN.

Maar als het veranderVermogen tekort schiet, is genezen ook hard nodig. Het is duurder, kost tijd en is minder leuk.

Kortom goed duurzaam veranderVermogen is een kerncompetentie.