Net Change Factory

3 redenen om te veranderen met de botte bijl (en vele om dat niet te doen)

Wie kent het niet. Veranderen met de botte bijl. Het gebeurt veel bij organisaties als veranderingen (te) laat worden ingezet en de continuïteit in het geding is. Het hanteren van de botte bijl wordt dan als ook nog als logisch gezien. Maar slim is anders. Het resultaat van “veranderen met de botte bijl” kan desastreus zijn. Het kost veel meer inspanning, dan met een scherpe bijl; het duurt langer voor er een resultaat is of die blijft uit zoals in de meeste gevallen; het is duurder, omdat er meer wordt geraakt dan nodig en het is extra onaangenaam, omdat het gerafelde wonden achterlaat, die minder goed genezen.

Waarom toch veranderen met de botte bijl?

Hoe dat komt? Ik kom in de praktijk 3 redenen tegen.

  1. Veel organisaties vinden “hakken met een botte bijl” stoer en geeft het gevoel “toch iets gedaan te hebben”.
  2. Een andere reden is dat men gewoon niet weet, wat het effect is.
  3. En ten slotte wordt gedacht dat alle bijlen hetzelfde zijn en dus bot.

Meestal is het een combinatie van deze 3.

Bij veranderen is het veranderVermogen van de organisatie de bijl. Dat bepaalt voor 85% of de verandering lukt en tegen welke inspanning en kosten. Goed en scherp veranderVermogen is geen luxe maar een noodzaak en het is goed te meten en te beïnvloeden. En zorgt voor duurzaam, sneller, goedkoper en leuker veranderen.

Net Change Factory helpt om uw veranderVermogen te slijpen.